?

Log in

agnieszka in babelsbibliotek

De jobbigaste karaktärerna någonsin.

Jag hade tänkt göra en top 5-lista, men kom inte på mer än tre. Men här är de, i ordning:

1. Nellie Dean i Wuthering Heights. För att hon inte känns konsekvent eller ens som en riktig karaktär, mer en mekanism för att boken ska gå ihop. Exempel är hur hon inte kommer på att man kan ropa på hjälp när hon är instängd på Wuthering Heights och hör människor utanför huset, ingen är så dum.

2. Faile Bashere i The Wheel of Time. För att hon hela tiden blir arg för påhittade saker, inte klara av att tala klarspråk och litar inte på sin karl. Och jag har ju varit tvungen att läsa så mycket om henne eftersom den jäkla serien är så lång.

3. Lee Fiora i Prep: A Novel. För att hon inte ändras ett dugg på de tre år boken följer. Jag trodde det skulle bli en uppväxtskildring, men hon växer aldrig. Utan fortsätter att vara fullständigt osäker och har ett nästan sjukligt tvång att passa in.

Nu gillar jag faktiskt både Prep och WoT, men Nellie Dean förstörde verkligen Wuthering Heights för mig. Så, det är viktigt med karaktärer man kan leva med. Jag vet också att Faile är ett kontroversiellt val, många tycker till exempel Rand är mycket jobbigare, men kanske så blir jag mer provocerad av hur kvinnor porträtteras. Länge tyckte jag också att Nynaeve var jobbig, men hon har ordnat upp sig de senaste böckerna tycker jag.
Tags: ,

Comments

Jag kan inte kommentera något om 1 eller 2, eftersom jag inte läst någon av de böckerna. Men jag ska läsa Wuthering Heights i Litteraturvetenskapen, så när jag gjort det förstår jag säkert vad du menar.

Faile Bashere däremot är en väldigt speciell karaktär, men jag måste faktiskt säga att jag störde mig mer på Rand. Nu var det väldigt länge sedan jag läste dom här böckerna, men Rand var ett större problem än Faile, även fast jag tyckte att hon var lagom jobbig. Funderar lite på om jag skulle se med andra ögon på karaktärerna om jag skulle läsa om böckerna nu. Nynaeve tyckte jag också var jobbig, speciellt när hon var fjantigt kär i Lan och gjorde sig till. Borde nog läsa om dom när jag har tid.
Jag vet ju att Rand är jobbig, men det är lite som att han är så dum i huvudet så ofta, att jag inte kan ta honom på tillräckligt stort allvar för att tycka riktigt illa om honom. Men, egentligen borde jag känna så för Faile också, men jag kan helt enkelt inte. ;) Tro mig jag har försökt.

Jag borde nog också läsa om dem. Det är ju så roligt för att världen är så bekant, karaktärerna likaså. Världen har ju funnits för mig (och dig!) i typ... är det tio år snart? Kan inte vara objektiv när det blir så länge. Och jag kan inte låta bli att irriteras på folk som klagar på RJ. För de har inte varit med lika länge, eller intensivt. Eh.

Jag ska fundera vidare på varför jag stör mig så på Faile. Och ja, Nyn var dödsjobbig när hon var fjantigt kär.