?

Log in

agnieszka in babelsbibliotek

Neuromancer av William Gibson

"The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel."

När vi hade seminarium på den här boken var det ingen som gillade den förutom läraren. Jag gillade den lite, men eftersom jag inte hade läst klart den så vågade jag inte riktigt säga något utifall jag skulle blivit utfrågad. Men jag gillar boken verkligen. Den har problem och de är precis de som mina kursare tyckte. En del dåliga beskrivningar, ord som är påhittade och svåra att vänja sig vid, utsvävningar. Och en helt klart suddig historia, som verkar lite väl banal, kanske. Inga fina karaktärsporträtt. 

Men. Jag älskar tempot. Det finns en känsla av snabba klipp och en rymt som fångar mig. Och det blir faktiskt roligt efter ett tag att försöka komma på vad de konstiga orden betyder. Cyberpunk är kul. Och temat... ett ifrågasättande av vad som är livet. Hur viktig är kroppen? När man kan projeceras in i cyberspace- lever man ett riktigt liv? Vad är en personlighet? Och hela tiden hopp i helt rätt rytm. 

Och inte att förglömma. Den här boken skapade en genre. Cyberpunk. Och den har allt, internet, "jacka in" i vr, överstatlighet, företag som är stater, plastikoperationer som ger en vad man vill, droger, skit och hackers. 

Ett te som passar: Rabbit's tale. Sött och konstigt med många olika färger i burken.

Comments